blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG raven
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
Raven 9



Software Music
pridal Raven 9 9.2. 2008 o 21:36

   Všetko to začalo keď som raz dávno asi okolo roku 2001 alebo 2002 dostal zvukovku SB Live 5.1. Po nainštalovaní driverov som tam objavil vecičku Creative keyboard. Iste to niektorý poznáte, po kliknutí na to sa Vám otvorí malé okienko s klávesami a pár voľbami kde si nastavujete hlasitosť, vyberáte typ MIDI nástroja atď. Klikaním na klávesy alebo stláčaním niektorých písmen na klávesnici ste si mohli trochu zahrať. Práve s týmto som sa dlho pohrával, dokonca som vo Windowsáckom zábavnom príslušenstve použil utilitku nahrávanie zvuku a nahrával si svoje výmysly. Karta disponovala aj EAX efektami a zapnutím napr. psychedelic efektu a následne hraním napr. na piano ste z toho dostali zaujímavé zvuky.

   V tej dobe som len tušil, že existujú nejaké softíky na tvorbu muziky. Začal som sa vypytovať kamošov a spolužiakov až mi jeden z nich požičal Dance eJay 3. Séria eJay a Music Maker je pre decká alebo pre začiatočníkov akurát. Počúvam tvrdú elektroniku, industrial-rock atď. takže tvorbe nejakého dance, trance, disco a pod. som sa v tomto programe napriek jeho názvu úspešne vyhýbal :-). Nezavrhujem tieto žánre, len ich nemám v obľube...ale keď to robí niekto doma na kompe tak si to rád vypočujem, lebo to je iné ako keď počúvate profesionálnu prácu od svetoznámych DJs. Takže po oťukaní si programu prišli na svet prvé experimenty. Neskôr z toho bolo prvé CD a moje malé hobby bolo na svete :-), dokonca som si ku každému albumu neskôr vytvoril aj "cover" s pomocou Photoshopu a pod. Mal som možnosť vidieť a aj vyskúšať si iné verzie eJay ako napr. Dance 4, Techno 2, Rave, Dance 7 a Hip-Hop. Prvý album ak sa to tak dá nazvať obsahoval skladby z Dance eJay 3, pár haluzí pri ktorých sme s kamošom vydávali do mikrofónu rôzne pazvkuky a jednu skladbu robenú na Creative keyboardíku.

   Potom som začal vyhľadávať novší a lepší soft až kým sa mi do rúk nedostal Magix Music Maker v 2000. Funguje na takmer rovnakom princípe ako eJay séria. Sample sú tam vo formáte wav. a môžete si tam pridať aj vlastné wavká ale to sa dá aj v eJay-och. Music Maker mal v tedy pre mňa o trochu lepší zvuk ako Dance eJay 3 a aj s jednotlivými "loopmi" sa mi pracovalo lepšie, napr. upravovanie ich hlasitosti a iných parametrov. Za pomoci tohoto jednoduchého softíku vznikli šaláty v podobe štyroch albumov. Pri posledných dvoch som získal editačný program GoldWave...veľmi dobrá vecička plná rôznych efektov a hlavne mi slúži na zmenu BPM. Dovtedy som menil tempo len ráznym spomalovaním alebo zrýchlovaním vo Win. utilitke nahrávanie zvuku, ktorú som tu už spomínal, ale GW mi umožňuje aplikovať do hotového wavka rôzne zmeny tempa a práca s ním je naozaj jednoduchá.

   Po čase som si objednal k svojmu Music Makeru aj databázu "Rock/Crossover/Industrial", ktorá obsahovala najmä super gitarové a bicie sample. Túto databázu som však poriadne využil až v novom Music Makeri 2005 Deluxe ktorý som si neskôr doobjednal a tvorba pokračovala v podobe dvoch albumov. To boli ale zatiaľ moje posledné skúsenosti s "loopovými" programami.

   Raz mi kamoš oznámil, že má doma niečo nové......bol to...Propellerhead Reason 1.0. Keď som toto "virtuálne štúdio" prvý krát nainštaloval bol som zmätený, páčil sa mi jeho komplikovaný vzhľad, lenže to bol zároveň aj problém, po spustení programu som sa totiž pozeral na "živé bludisko". Chvíľu som ho skúšal, posúval som rôzne "slidery", otáčal som rôznymi "knobmi" no nepozdávalo sa mi to, nič tam poriadne nereagovalo a tak som kamošovi (ten ho vtedy takisto vôbec neovládal) povedal, že sa radšej vrátim k svojim "loopovým" softom, že toto asi pre mňa nebude. Nedalo mi to a neskôr som si Reason od neho znovu požičal. Otváral som v ňom "mašiny", kamoš mi sem tam dal vedieť keď tam na niečo nové prišiel. Experimentoval som, dokonca aj počas bratových narodenín na ktoré si pozval dve kamošky som bol zavretý v izbe a kuchtil prvé demá v Reasone...odbehol som iba na prípitok :-). Tento software simuluje "rack" do ktorého pridávate "gear" podobný tomu skutočnému. Niektoré nástroje tam pracujú napr. formou "step sequenceru" a "patternov" ako napr. Redrum v ktorom si môžete vytvoriť celkom slušné bicie. Potom môžete pomocou externe pripojenej "klaviatúry" alebo iných MIDI kontrolerov zahrať a zaznamenať vlastnú melódiu...no môžete ju aj "ručne napísať" myšou. Práve na toto "hranie" Vám poslúžia virtuálne syntetizátory ako napr. SubTractor v ktorom za pomoci dvoch oscilátorov dosiahnete rôzne syntézy zvuku, najmä príjemné basy, ktoré reálne dostanete z rôznych analógových synťákov, ale to už je iná káva :-). Čo pesnička to ďaľšia skúsenosť s Reasonom a každý song bol technologicky o niečo vyspelejší ako ten predošlý...to však neznamená, že počúvateľnejší :-). Onedlho vznikol album v tomto pre mňa zo začiatku nevyhovujúcom programe. Skladby na albume obsahovali bicie vytvorené vlastnoručne len v minimálnom až zanedbateľnom množstve. Použil som na ne Dr. REX modul ktorý mal v sebe už hotové bicie slučky...z mašiny na tvorbu vlastných bicích (Redrum) som vtedy ešte nevedel dostať to čo som si približne predstavoval, vlastne s tým mám malé problémy ešte aj dnes, ale už je to celkom fajn a Dr. REX používam len minimálne na nejaký drobný podklad alebo doplnok, väčšinou ho ale nepoužijem vôbec.

   Vyskúšal som aj Reason 2.0 (verzia 2.5 ma akosi obišla) a skončil som s Reasonom 3.0 v ktorom pracujem dodnes a zo všetkých programov uvedených v tomto článku s ním mám najviac skúseností vrátane dvoch albumov z ktorých ten druhý bol dokončený v januári 2008. Testoval som aj Fruity Loops Studio 7 ktoré mi zatiaľ moc nesadlo a mal som možnosť vyskúšať aj Cakewalk Sonar 6, no ten bol pre mňa príliš komplikovaný a musel by som obetovať mnoho času aby som ho ako tak ovládol. OK ak ste to niekto prečítali som rád, že ste mali to strpenie a dúfam, že Vás článok príliš nenudil :-). Pomocou tohoto článku som sa chcel aj skontaktovať s nejakými maníkmi ktorý sa niečomu podobnému venujú alebo len proste experimentujú so zvukom...keby dačo toť môj mail outsider@centrum.sk.
                                                          
Takže majte sa pekne a "hudobnite"...
                                                                                                                   
                                                                                                                    Raven




Prístupov 3071
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Software Music
[ 9.2.2008] (príspevkov 1)